.jpg)
Premiera: Uczta na Wawelu. Książka nie tylko kulinarna. Premiera książki Bartka Kieżuna
Czy kiedykolwiek na lekcjach historii "wchodziliście" do królewskiej kuchni? Zaglądaliście do przepisów kulinarnych z zamierzchłych czasów, by przekonać się, co jadali monarchowie rezydujący na Zamku Królewskim na Wawelu? Pewnie nie. Ale nadszedł czas na nadrobienie zaległości z historii. Od kuchni.
Zapraszamy na spotkanie z Bartkiem Kieżunem autorem Uczty na Wawelu, książki nie tylko kulinarnej wydanej przez Zamek Królewski na Wawelu, odsłaniającej nieoczywiste oblicze wawelskiej rezydencji. Przed nami pikantne i słodkie opowieści, a także liczne przepisy, m.in. na obwarzanki Jadwigi Andegaweńskiej i baraninę duszoną w winie, którą raczył się Stanisław August Poniatowski.
Pałac Potockich to kulturalne miejsce spotkań w sercu historycznego Krakowa. To punkt wymiany doświadczeń i współpracy środowisk lokalnych oraz miejskich. KBF jest współgospodarzem Pałacu Potockich mieszczącym się przy Rynku Głównym 20.