Loading...
Przejdź do treści
99
Krakowska premiera książki "Kluski. Teoria i praktyka"

Krakowska premiera książki "Kluski. Teoria i praktyka"

Krakowska premiera książki "Kluski. Teoria i praktyka" czyli spotkanie z Pauliną Nawrocką-Olejniczak.
Kluski to comfort food, które przywołuje wspomnienia. Paulina Nawrocka-Olejniczak przedstawia przepisy na różne rodzaje klusek, od tradycyjnych po nowoczesne, zachęcając do eksperymentowania.

Pobranie wejściówek na to wydarzenie jest równoznaczne z zapoznaniem się z postanowieniami Regulaminu Organizatora wydarzenia.

04 lutego 2025, godz. 18:00

Kluski to comfort food – jedzenie, które otula, daje komfort, poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To jednocześnie temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. By je przygotować, zazwyczaj potrzeba tylko kilku niedrogich składników, podczas gdy możliwości są nieskończone. Do tego doskonale poddają się weganizowaniu, są niezwykle plastyczne i dobrze komponują się nie tylko ze swojskimi, ale także z egzotycznymi dodatkami. Znajdziemy tu przepisy na dobrze znane kluski śląskie, knedle ze śliwkami czy kopytka dyniowe, odkopiemy nieco już zapomniane receptury na francuskie kluski z ziemniakami, kluski saskie czy kluski fasolowe i spróbujemy niemalże heretyckich wersji z klusek podanych z kimchi, pikantnym sosem orzechowym czy z polskim pesto.

Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka podcastu Zabawy jedzeniem, zabiera nas na pasjonującą – i wynikającą z pasji – wyprawę. Jak na specjalistkę i badaczkę przystało, zaczyna od podstaw: sięga do dawnych książek kucharskich, formułuje definicje kluski, wykłada podstawy i typologię, pokazuje, jak uniknąć potknięć i pułapek, a w końcu zaprasza do wspólnego zakasania rękawów i zagniatania, lepienia, gotowania, eksperymentowania i – najważniejsze – jedzenia.

Wybierz bilety

Twój koszyk