Jelita to nasz „drugi mózgi”, a wpływ diety na naszą kondycję psychiczną jest niezaprzeczalny. Te dwa narządy komunikują się ze sobą, współpracują i wymieniają wiele informacji między sobą. Już dawno zauważono, że osoby cierpiące na różnego rodzaju choroby psychiczne cierpią także na dolegliwości gastryczne. Dzisiaj już wiemy, że ma na to wpływ mikrobiota. Gdy jej działanie jest nieprawidłowe, pojawia się niepokój, lęki a nawet depresja. To, co jemy na co dzień buduje nasz potencjał zdrowotny oraz wpływa na to, jak się starzejemy. Dzięki prawidłowo skomponowanym posiłkom możemy wzmacniać układ nerwowy, wspomóc pamięć, koncentrację a także dobry nastrój i długowieczność.
Celem Tygodnia Zdrowia Psychicznego jest zwiększanie świadomości mieszkańców Krakowa w kwestii zagrożeń, jakie mogą wywoływać problemy psychiczne, a także działania prewencyjne w tym zakresie. Organizatorzy chcą także zwrócić uwagę na realną pomoc dla osób borykających się z problemami psychicznymi i przeciwdziałanie stygmatyzacji.
Hasłem przewodnim tegorocznej edycji jest: „Przyjaciele zdrowia psychicznego”.