Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek – smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii.

"Jedna z najpiękniejszych książek o Jerozolimie (i nie tylko!), jaką mam w swoich zbiorach. Kieżun opowiada i pokazuje, co, gdzie i jak jeść, by móc w pełni dostrzec piękno i dramat wpisany w historię miasta. Poruszające opisy, znakomite zdjęcia, czułość wszechobecna. Dla jednych —cudowne dzieło kulinarne, dla innych — doznanie duchowe, dla mnie — jedno i drugie."
Janusz Makuch Jerozolimczyk, Dyrektor Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie

Organizatorami wydarzenia są Wydawnictwo Buchmann oraz Wydawnictwo W.A.B