Któż z nas nie marzył o dziecięciu, które z radością wcina warzywa? Ono zdrowe i kwitnące, my szczęśliwi i spełnieni w rodzicielskim obowiązku, budzący zazdrość pośród rodziny i znajomych. Rzeczywistość jednak bywa brutalnie różna. Jak poradzić sobie z tym zagadnieniem i bezboleśnie wprowadzić warzywa do diety naszych dzieci? Jak uczynić nasze codzienne pożywienie bardziej różnorodnym i zdrowym? Jak czerpać z tego radość i przyjemność? O tym wszystkim porozmawiamy z naszymi gośćmi.

Naszymi rozmówcami będą:

Ewelina Piszczek – dietetyczka oraz terapeutka karmienia dzieci. Założycielka firmy „Dietetyk Mama”, która łączy w sobie miłość do dwóch rzeczy, odżywiania oraz macierzyństwa. Wspiera Rodziców prowadząc konsultacje dla dzieci z wybiórczością pokarmową, zaburzeniami przetwarzania sensorycznego, zaburzeniami odżywiania. Skupia się na holistycznym podejściu do żywienia: jelita, głowa, ciało. Prowadzi grupowe terapie karmienia, gdzie pracując w kilku osobowych grupach dzieci uczą się radzić sobie ze swoimi trudnościami, przełamują lęki. Edukuje z zakresu rozszerzania diety poprzez spotkania “Rozszerzanie diety na luzie”.

Ola Fauchoux - wyznawczyni zdrowego trybu życia, aktywnie propagująca aktywność fizyczną i zdrowe nawyki żywieniowe oraz ich prostotę. Jej pasja do tematów rozwoju dzieci skłoniła ją do podjęcia pracy, jako konsultantka snu niemowląt i małych dzieci, gdzie pomaga rodzicom znaleźć spokój i równowagę w codzienności. Prywatnie Ola jest dumna mamą trzyletniej Melissy, która nie tylko jest jej największą radością, ale także inspiracją do ciągłego rozwoju i pozytywnego podejścia do życia. Razem z mężem i Melissą, tworzy radosną rodzinę, która promuje zdrowe i aktywne życie na luzie.

Tomasz Marczewski – krakowianin, nowohucianin, absolwent studiów ekonomicznych na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, właściciel firmy poligraficznej. . Z zamiłowania pasjonat gotowania, półfinalista 12 edycji programu telewizyjnego „MASTER CHEF”, mąż Joanny. Małżeństwem są od 28 lat, znają się z podwórka ( to samo osiedle, ten sam blok, ta sama klatka 😊 ), a potem wspólne liceum. Rodzice dwójki dzieciaków – obecnie już dorosłych ludzi.

Joanna Marczewska – krakowianka, absolwentka studiów ekonomicznych na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, pracuje z mężem Tomaszem w rodzinnej firmie. Z zamiłowania instruktor tańców ludowych, pracuje z dzieciakami w domu kultury w Gdowie. Joanna i Tomasz, to pasjonaci podróży kulinarnych – podróżują i zwiedzają różne zakątki świata, czerpiąc ogromną radość z darów przyrody i kultury odwiedzanych regionów, zdobywając doświadczenia kulinarne. Kochają jedzenie oryginalne, autentyczne, związane z ludźmi, którzy je tworzą i historią danego miejsca. Chętnie dzielą się swoimi inspiracjami z rodziną i przyjaciółmi. Jest to kolejne spotkanie w ramach cyklu "Jadalny Kraków TALKS"