24-godzinne wydarzenie, podczas którego uczestnicy biorą udział w prelekcjach ekspertów z różnych branż, podejmują konkretne wyzwania i opracowują pomysły, produkty, rozwiązania oraz prototypy, a następnie prezentują wyniki pracy – najlepsze rozwiązania zostaną nagrodzone. Przewidziano nagrody pieniężne i rzeczowe dla trzech zwycięskich projektów oraz wyróżnienia. Jak możemy projektować innowacyjne i społecznie wartościowe doświadczenia kulinarne? Jak będzie wyglądać przyszłość jedzenia i spędzania wolnego czasu? Jak mówić o jedzeniu przyszłości w sposób zrozumiały i angażujący, by kształtować nowe nawyki i otwierać ludzi na innowacje? Tematem ideatonu jest spojrzenie w przyszłość kulinariów z perspektywy teraźniejszości – zastanowimy się, jakie będą przyszłe rytuały związane z jedzeniem? Jakie wyzwania mogą pojawić się w kontekście nowych składników, technologii produkcji i zmieniającego się stylu życia? Społeczna Misja Kosmiczna stawia pytania o przyszłość życia człowieka, także w kontekście jedzenia – jak będziemy się odżywiać, jeśli zaczniemy żyć poza Ziemią? Jednocześnie przypomina, że już teraz żyjemy w kosmosie. Planujemy życie na Marsie i badamy przyszłość upraw w kosmosie, ale czy nie powinniśmy najpierw skupić się na tym, jak przekształcić nasze nawyki żywieniowe na Ziemi? Jakie technologie, które miałyby służyć kolonizacji kosmosu, mogą już teraz pomóc nam tworzyć bardziej zrównoważony system żywnościowy? Podczas Ideatonu spróbujemy odpowiedzieć na te pytania, tworząc nowe koncepcje jedzenia, kosmiczną forma dystrybucji żywności w przyszłości i wydarzeń kulinarnych, które mogą zmienić nasze podejście do jedzenia – na Ziemi i w kosmosie. Zastanowimy się, jakie będą przyszłe rytuały związane z jedzeniem oraz jakie wyzwania mogą pojawić się w kontekście nowych składników, technologii produkcji i zmieniającego się stylu życia.

Ideaton Społecznej Misji Kosmicznej. Misja: Przyszłość Żywności
24-godzinne wydarzenie, podczas którego uczestnicy biorą udział w prelekcjach ekspertów z różnych branż, podejmują konkretne wyzwania i opracowują pomysły, produkty, rozwiązania oraz prototypy, a następnie prezentują wyniki pracy – najlepsze rozwiązania zostaną nagrodzone. Przewidziano nagrody pieniężne i rzeczowe dla trzech zwycięskich projektów oraz wyróżnienia.
Eksperci: Zarząd Zieleni Miejskiej, Centrum Badania Mózgu UJ, TrendRadar Monika Borycka
Współorganizatorzy: Masters Catering, Centrum nauki i zmysłów WOMAI
Jedną wejściówkę pobieramy dla jednego zespołu. Rejestracja zespołu odbywa się w dniu rozpoczęcia Ideatonu w Aptece Designu.
W Ideatonie mogą wziąć udział zespoły składające się od jednej do trzech pełnoletnich osób. Każdy z zespołów podejmie się opracowania oryginalnego rozwiązania na zaprezentowane przez organizatorów wyzwanie związane z wypracowaniem innowacyjnych pomysłów w obszarze przyszłościowego żywienia.
Wejściówki będą dostępne do pobrania w wersji elektronicznej na stronie KBF:BILETY oraz w aplikacji KBF:PLUS od poniedziałku 24 lutego od godziny 10:00.
Pobranie wejściówek na to wydarzenie jest równoznaczne z zapoznaniem się z postanowieniami Regulaminu Organizatora wydarzenia.
Harmonogram wydarzenia:
1 marca:
12:00-13:00 – Rejestracja zespołów
13:00 – Prezentacja zasad Ideatonu oraz omówienie wyzwania
13:30-18:00 – Prelekcje, warsztaty, możliwość konsultacji z ekspertami
13:30-24:00 – Praca zespołów nad wyzwaniami
2 marca:
24:00-6:00 – Przerwa w pracy stacjonarnej w Aptece Designu
6:00-10:00 – Praca zespołowa nad wyzwaniami
10:00-12:00 – Prezentacja wypracowanych projektów
12:00-13:00 – Ocena projektów przez Jury
13:00 – Wręczenie nagród, podsumowanie Ideatonu