24-godzinne wydarzenie, podczas którego uczestnicy biorą udział w prelekcjach ekspertów z różnych branż, podejmują konkretne wyzwania i opracowują pomysły, produkty, rozwiązania oraz prototypy, a następnie prezentują wyniki pracy – najlepsze rozwiązania zostaną nagrodzone. Przewidziano nagrody pieniężne i rzeczowe dla trzech zwycięskich projektów oraz wyróżnienia. Jak możemy projektować innowacyjne i społecznie wartościowe doświadczenia kulinarne? Jak będzie wyglądać przyszłość jedzenia i spędzania wolnego czasu? Jak mówić o jedzeniu przyszłości w sposób zrozumiały i angażujący, by kształtować nowe nawyki i otwierać ludzi na innowacje? Tematem ideatonu jest spojrzenie w przyszłość kulinariów z perspektywy teraźniejszości – zastanowimy się, jakie będą przyszłe rytuały związane z jedzeniem? Jakie wyzwania mogą pojawić się w kontekście nowych składników, technologii produkcji i zmieniającego się stylu życia? Społeczna Misja Kosmiczna stawia pytania o przyszłość życia człowieka, także w kontekście jedzenia – jak będziemy się odżywiać, jeśli zaczniemy żyć poza Ziemią? Jednocześnie przypomina, że już teraz żyjemy w kosmosie. Planujemy życie na Marsie i badamy przyszłość upraw w kosmosie, ale czy nie powinniśmy najpierw skupić się na tym, jak przekształcić nasze nawyki żywieniowe na Ziemi? Jakie technologie, które miałyby służyć kolonizacji kosmosu, mogą już teraz pomóc nam tworzyć bardziej zrównoważony system żywnościowy? Podczas Ideatonu spróbujemy odpowiedzieć na te pytania, tworząc nowe koncepcje jedzenia, kosmiczną forma dystrybucji żywności w przyszłości i wydarzeń kulinarnych, które mogą zmienić nasze podejście do jedzenia – na Ziemi i w kosmosie. Zastanowimy się, jakie będą przyszłe rytuały związane z jedzeniem oraz jakie wyzwania mogą pojawić się w kontekście nowych składników, technologii produkcji i zmieniającego się stylu życia.